Teamcoaching:
Moeten de neuzen altijd allemaal dezelfde kant op staan?
Als we het hebben over teamcoaching valt het op dat de discussie met de opdrachtgever vaak gaat over de individuele verschillen of overeenkomsten tussen de teamleden. De neuzen moeten allemaal dezelfde kant op staan om samen de weg naar het einddoel te bewandelen. Natuurlijk moet er een duidelijk doel zijn, maar de weg naar een optimale teamontwikkeling is lastig te begaan met een homogene groep medewerkers. Nu heeft niet elke leidinggevende de luxe om een team geheel naar wens samen te stellen en wordt vaak geconfronteerd met een bestaand team.
Teamrollen binnen een organisatie
Het werken met teamrollen is dan een effectieve methode om de gewenste teamontwikkeling te krijgen. Natuurlijk kun je gaan werken met de negen teamrollen van Belbin, wat een succesvolle en beproefde methode is. Dit is echter een langdurig en ingewikkeld proces waar een lange adem voor nodig is en je moet ze ook maar net allemaal in jouw team hebben. Een team rol kan gekoppeld worden aan het persoonlijkheidstype van een teamlid waardoor de medewerker zijn rol kan vervullen vanuit zijn intrinsieke kracht. Het team zal daardoor beter gaan functioneren maar het is dan maar de vraag of dit ook de gewenste teamontwikkeling geeft.
Teamontwikkeling behalen met teamrollen
Afhankelijk van de soort teamcoaching die men kiest kan het ook zinvol zijn om de medewerker een team rol te geven die wat minder aansluit bij zijn persoonlijke voorkeur. Voorwaarde is dan wel dat duidelijk is wie welke rol gaat vervullen en dat de medewerker wordt gestimuleerd en gesteund in zijn optreden. Een simpel voorbeeld als het doel van de teamcoaching creativiteit en vernieuwing moet zijn is het verdelen van drie rollen onder de leden van het team. De dromer, de realist en de criticus.
De dromer : bedenkt grenzeloos een idee of richting.
De realist: maakt zonder een oordeel te vormen een plan
De criticus: bekijkt de haalbaarheid en geeft aan wat wel en/of niet kan
Door deze drie rollen binnen het team elke keer weer te benutten, totdat de criticus geen opmerkingen meer heeft, komt een idee of vernieuwing tot volwassenheid en is dan toepasbaar.
Teamcoaching inzetten via Top Coach Nederland
Dit is natuurlijk maar één manier van het toepassen van teamrollen en afhankelijk van het doel van de teamcoaching zijn er meer eenvoudig toepasbare modellen die, met de juiste begeleiding, de teamontwikkeling ten goede komen. De basis van een goede teamcoaching moet natuurlijk wel op orde zijn. Laat de teamleden zelf naar oplossingen zoeken, geef ze daarvoor de ruimte en bekijk de opties altijd gezamenlijk of vanuit vooraf gedefinieerde rollen. Het team zal dan groeien in effectiviteit, maar misschien nog belangrijker, ook in werkplezier. Ben je op zoek naar een teamcoach waarmee je deze doelen gaat behalen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.
Samenwerken in een team; wie is verantwoordelijk voor een geslaagde en goede samenwerking?
Een goede samenwerking. Wie is er verantwoordelijk voor? Jijzelf of je collega’s? Er is veel aandacht voor teamontwikkeling en de waarde van een goede samenwerking wordt alom erkent. Vele wegen leiden naar Rome, dus zo zijn er ook talloze manieren om tot goede samenwerking te komen.
Samenwerken in een team: waar begint het bij?
Waar begint het? Wanneer je in een team werkt heb je te maken met je andere collega’s /teamleden. Als er in de samenwerking met je collega’s iets hapert en frustreert doordat je bijvoorbeeld met een collega niet goed overweg kunt, er onduidelijkheid over de taakverdeling is of verwachtingen niet worden waargemaakt kun je er misschien van overtuigd zijn dat de oplossing van de collega dient te komen. Als die nu maar zou veranderen, of in elk geval zou doen hoe ik het zou willen dan zou dit de samenwerking een stuk verbeteren. Goede samenwerking in een team begint echter bij jezelf.
Wil jouw organisatie ook beter leren samenwerken in een team? Neem eens contact op met een van onze TopCoaches voor een vrijblijvend gesprek!
Goede samenwerking begint bij jezelf
De neiging om de verantwoordelijkheid van een goede samenwerking bij de collega’s neer te leggen gebeurt veel in teams. Maar goed samenwerken slaagt alleen wanneer een ieder in een organisatie en team zijn plek en taak weet. En daar ook echt eigenaarschap voor neemt, in combinatie met je ook verantwoordelijk voelen voor het succes van je collega. De waardeketen naar uiteindelijk klantverwachtingen overtreffen bestaat immers niet uit slechts één schakel en vergt goed samenwerken. Je organisatie, en daarbinnen je zelf en je mede collega’s vormen die waardeketen. Wil je echt goed samenwerken dan is het van belang dat er respectvol en duidelijk gecommuniceerd wordt en een ieder zijn of haar verantwoordelijkheid neemt in de werkprocessen die er zijn. Ook voor de overdracht momenten naar je collega’s.
Bewust zijn van jezelf
Dat betekent dat een ieder bij samenwerken in een team verantwoordelijkheid draagt voor zijn/haar aandeel in goed samenwerken. Belangrijk is dus dat je bewust bent van je eigen aandeel in het geheel, ook in relatie tot je collega’s en samenwerken in een team. Denk bijvoorbeeld aan je eigen wijze van samenwerken, overleg voeren, afstemmen, communiceren, feedback geven en ontvangen en taken verdelen. Wanneer je moeite hebt met collega’s in de samenwerking, ligt dit dan aan de ander? Of is er een persoonlijke ontwikkeling te maken voor jezelf waarbij je jezelf bewust bent van je eigen gedrag, leert en bewust wordt van wat jij zou kunnen doen om een goede samenwerking te bereiken. Oók met die collega waar je moeite mee hebt. Wat zijn jouw persoonlijke verbeterpunten voor
een goede samenwerking?
Verantwoordelijkheid
Hoe mooi en waardevol is het wanneer je weet dat het effect van jouw handelen het samenwerken in een team verbetert als je durft te kijken naar je eigen leerpunten. Je vergroot je invloed in het team en verbetert de sfeer. Wanneer elke collega verantwoordelijkheid neemt voor zijn of haar bijdrage aan goed samenwerken in een team dan kan het niet anders dat er een (h)echt team ontstaat wat optimaal functioneert.
Verbeter de communicatie en begin bij jezelf. Wat heb jij nodig om tot een goede samenwerking te komen? Met het effect dat je verantwoordelijkheid neemt in het verbeteren van de relatie met je collega of dat je beter weet hoe je kunt communiceren om het gewenste resultaat te behalen.
Een goede samenwerking in een team, begint bij jou!